po godzinach

Browar Amber rozpoczął warzenie krótkich serii piw „Po godzinach”. To autorskie interpretacje wybranych stylów piwnych. Każdy prezentowany styl warzony jest w ilości 200 hektolitrów.    

Do tej pory na rynek z sukcesem wprowadzono 11 niszowych gatunków piwa, które przypadły do gustu wymagającym piwoszom.  

Naszym zadaniem było stworzenie strategii budowy serii nowych piw dla bardzo wymagających klientów - zwolenników piw rzemieślniczych. 


Jako pierwszy z serii “Po godzinach” na rynek trafił koźlak pszeniczny. Niefiltrowane, naturalnie mętne piwo górnej fermentacji, które łączy cechy rozgrzewającego koźlaka i letniego orzeźwienia, znanego z piw pszenicznych. W smaku występują typowe dla koźlaka nuty karmelu, suszonych śliwek i rodzynek oraz charakterystyczne dla piw pszenicznych aromaty goździków i bananów. 

Już dwa miesiące później na smakoszy piwa czekała kolejna niespodzianka - Altbire. „Alt” w dosłownym tłumaczeniu znaczy „stary” i odnosi się do dłuższego niż normalny okresu leżakowania. Inne źródła zwracają uwagę, że słowo „Alt“ pochodzi od łacińskiego „Altus“ co oznacza „wysokie“ i dotyczy metody górnej fermentacji. Jednak w regionie Dusseldorfu terminem tym określa się również tradycyjny sposób warzenia piwa przy użyciu drożdży górnej fermentacji. 

Trzecim z serii piwem był American Indian Pale Ale. Była to jedna z najbardziej wyczekiwanych propozycji wielbicieli piw Browaru Amber.  Doświadczeni piwowarzy browaru długo opracowywali własną recepturę, wybierając najlepsze składniki i komponując je w odpowiednich proporcjach.  

Po sukcesie piwa AIPA – ani Browar Amber, ani my... nie mogliśmy się oprzeć. Na rynek trafiło kolejne piwo z serii Po Godzianch... Piwo z podwójnym obywatelstwem, które łączy charakterystyczny dla lagerów proces dolnej fermentacji z chmielami typowymi dla stylu AIPA. India Pale Lager łamie zasady i uwodzi zmysły wiernych wielbicieli piwa z Browaru Amber. 

Lato pożegnaliśmy wspólnie uczestnicząc w największej piwnej biesiadzie na Pomorzu AMBER FEST. Specjalnie na tę okazję uwarzono piwo Marcowe. To bawarski styl piwa, którego nazwa pochodzi od miesiąca, w którym w Średniowieczu warzono ten wyjątkowy trunek. Bawarskie Prawo Czystości z 1516 roku zezwalało na warzenie piwa tylko od 29 września do 23 kwietnia. Później było zbyt gorąco, by fermentacja przebiegała prawidłowo. Ostatnie zapasy Marcowego oraz innych piw wypijano podczas Oktoberfest – na przełomie września i października, stąd piwo Marcowe znane jest też jako Oktoberfestbier.